Van Fiat tot Talbot

MERKHISTORIE SIMCA

van Fiat tot Talbot

 

De jaren van groei
Het merk Simca is ontstaan in 1935. Oprichter Henri Theodore Pigozzi start in Nanterre met het in licentie produceren van Fiats, Simca-Fiat genaamd. Simca staat voor Société Industrielle de Mécanique et de Carrosserie Automobile. 

Simca 5 uit 1937

 

Register to read more...

Simca

 

Simca was een Frans automerk. De naam is een acroniem van Société Industrielle de Mécanique et de Carosserie Automobile; een autofabriek die in 1934 te Nanterre werd opgericht door Henri Pigozzi.

Geschiedenis
Simca begon in 1934 Fiats in licentie te produceren zodat geen invoerrechten hoefden te worden betaald. De eerste echte Simca ontstond in 1951. Deze Simca Aronde was een groot succes. Simca nam de Franse vrachtwagenfabrikant Unic over in 1951 ; de (Mat)Ford-fabriek in Poissy in 1954 en het merk Talbot-Lago in 1958. De productie werd geconcentreerd in Poissy en de fabriek in Nanterre werd verkocht aan Citroën. In 1963 nam het Amerikaanse autoconcern Chrysler, dat in 1957 al een 15% aandeel in Simca had, een meerderheidsaandeel in Simca. Het beeldmerk van Simca, een zwaluw, werd in 1967 vervangen door de vijfpuntige pentastar van Chrysler en in 1970 tenslotte werd het concern geheel door Chrysler ingelijfd. Het bedrijf heette vanaf toen Chrysler France.

Register to read more...

Peugeot

Peugeot is een Frans automerk van PSA Peugeot Citroën. Het is genoemd naar de familie Peugeot uit de streek van Montbéliard, die het industriële imperium is begonnen. In 2008, 117 jaar na de start van de productie van wagens, heeft Peugeot 50 miljoen auto's geassembleerd. [1] Peugeot produceert ook scooters.

Geschiedenis
Alles begint in 1810 wanneer Jean-Pierre en Jean-Frédéric Peugeot een fabriek in Sous-Cratets beginnen waar staal wordt geproduceerd en bewerkt. Tot 1885 kent de Société Peugeot Frères Aînés een grote ontwikkeling en maakt een naam als fabrikant van allerlei gereedschappen op diverse Europese markten, maar ook in Amerika, Turkije en Egypte.

In 1885 maakt Peugeot zijn entree op de vervoermiddelenmarkt: Armand Peugeot neemt dan het initiatief rijwielen te gaan bouwen. Vier jaar later wordt een driewieler met een Serpolet stoommachine op de wereldtentoonstelling van Parijs gepresenteerd. Deze driewieler is geschikt voor het vervoer van twee personen.

Register to read more...

Talbot

 

Talbot was een Brits/Frans automerk. De fabriek werd in 1903 opgericht als Clement-Talbot Ltd. en was aanvankelijk slechts een assemblagebedrijf voor Franse auto's van het merk Clément Bayard. De naam Talbot kwam van Charles Chetwynd-Talbot (1860-1921), de 20e Earl of Shrewsbury, die de belangrijkste financier was.

Vanaf 1906 bouwde Talbot auto's naar eigen ontwerp. Na de Eerste Wereldoorlog trok de Earl of Shrewsbury zich in 1919 uit het bedrijf terug. Talbot fuseerde met de Franse/Britse autofabriek Darracq en ging vervolgens deel uitmaken van Sunbeam Talbot Darracq Motors Ltd. (STD) In 1935 raakte STD in moeilijkheden. Talbot werd overgenomen door de Rootes-Group, en de Franse fabriek werd overgenomen door Anthony Lago die voortaan het merk Talbot-Lago gebruikte. Het Britse Talbot werd in 1938 samengevoegd met Sunbeam, maar nog voor de Tweede Wereldoorlog werd de productie gestaakt. Tot 1955 werden er nog Talbot-Sunbeams verkocht.

Talbot-Lago, dat tussen 1935 en 1955 bestond, ging failliet, waarna de merknaam werd overgenomen door Simca.

Register to read more...

Subcategories

© 2012 van Eedenonline |