Woordenlijst

Genealogie

Genealogie is volgens de Van Dale de geslachtsrekenkunde; de leer van de ontwikkeling en verwantschap van geslachten (families).
Een genealoog is dan ook iemand die de afstamming en verwantschap van families naspoort; de stamboom uitzoekt. Dit kan in de vorm van een stamreeks, een genealogie, een kwartierstaat of een parenteel.

Een stamreeks

Een stamreeks is een in generaties geschikte opgave van iemands wettige voorouders in een rechte mannelijke lijn. Men gaat generatie na generatie terug in deze lijn. De oudste voorouder waarop het onderzoek vastloopt is de stamvader.

Een Genealogie

Een genealogie is volgens de Van Dale een gelsachtslijst, een stamboom. Dat is een in generaties gerangschikte opgaven van personen die in wettige mannelijke lijn afstammen van een bepaalde mannelijke persoon (de stamvader) het onderzoek vastloopt is de stamvader.

Een Kwartierstaat

Een kwartierstaat is een in generaties gerangschikte opgave van de wettige voorouders van een bepaalde persoon. De persoon waar de kwartierstaat vanuit gaat noemt men de kwartierdrager. Hij of zij heeft 2 ouders, 4 grootouders, acht grootouders enz. Iedere generatie verdubbelt het aantal voorouders.

Een Parenteel

Een parenteel is een in generaties gerangschikte opgave van de wettige afstammelingen van een bepaald ouderpaar, in mannelijke en vrouwelijke lijn. Het samenstellen van een parenteel is daarom de meest uitgebreide vorm van voorouderonderzoek.

Een Asfstammingsreeks

De naamreeks van iedere andere voorouder uit de kwartierstaat

Een Geneagram

Een grafische notatie om verwantschap aan te tonen, bijv. bij vorstenhuizen. Deze vorm wordt veel gebruikt door artsen

© 2012 van Eedenonline |